Curtmetratge d'animació sobre la immigració on nens i nenes immigrants expliquen la seva història mitjançant records, històries familiars, aventures passades i les seves particulars nocions sobre la distància i l'oblit.
divendres, 30 de desembre del 2011
Migròpolis
Etiquetes de comentaris:
Immigració,
Interculturalitat
diumenge, 25 de desembre del 2011
Nadal musulmà
La revista Letras Libres acaba de publicar un número dedicat als contes de Nadal. D’entre aquests contes, destaquem el relat de Najat el Hachmi “Navidades musulmanas”. Us heu preguntat mai com deuen viure els xiquets/es que tenen una altra tradició aquestes festes tan impregnades de religió cristiana? En aquest cas, El Hachmi ens relata el que va ser el seu primer “conflicte cultural” i assegura que “estava tot disposat perquè el xoc de civilitzacions, religions i tradicions es manifestaren en una xiqueta d’uns deu o onze anys, sense que ningú se n’adonés de la importància de l’assumpte”. Què fer a la classe de música quan tots els teus companys canten nadales? Com resistir-se a menjar polvorons? Per què no pots participar a la representació del Betlem ni que siga fent de vaca? Un molt bon relat que descriu pas a pas aquest despertar de la consciència, de veure’s com a diferent i indagar en els fonaments d’aquesta diferència.
(Informació treta del bloc El Marcapàgines)
Podeu descarregar l’article des del següent enllaç: Navidades musulmanas (en format .pdf)
divendres, 23 de desembre del 2011
dijous, 22 de desembre del 2011
Taller de sensibilització lingüística: Tria el teu rol. No juguis sol
El taller de sensibilització lingüística “Tria el teu rol. No juguis sol” té com a objectiu facilitar un espai interactiu d’anàlisi i de reflexió sobre l’hàbit que existeix entre força catalanoparlants de canviar de llengua davant d’interlocutors no catalanoparlants, i adquirir recursos per afrontar aquestes situacions.
A través d’un joc de rol, els participants, conduïts pel dinamitzador o dinamitzadora, reprodueixen situacions lingüístiques que se solen donar en un context real i que són representatives de tres conceptes sociolingüístics: abandonament de la llengua, cohesió social i gestió lingüística. Es tracta d’una versió adaptada del material elaborat per Plataforma per la Llengua - Col·lectiu Esbarzer.
Podeu descarregar-vos tot el material necessari per posar en pràctica el taller: la guia per dinamitzar-lo, la guia per als participants i les fitxes del joc. Podeu descarregar-vos tot el material necessari per posar en pràctica el taller: la guia per dinamitzar-lo, la guia per als participants i les fitxes del joc.
- Guia per dinamitzar el taller [PDF]
Conté informacions útils per a la persona que s'encarrega de dinamitzar el taller: objectius, destinataris, metodologia, context i dinàmica de la sessió. Conté, també, un recull de recursos i arguments de suport per facilitar la comunicació que els participants poden consultar. - Guia per als participants [PDF]
Conté informacions útils per al seguiment del taller: objectius i finalitats, estructura de la sessió, glossari de conceptes i recull de recursos i arguments de suport per facilitar la comunicació en les situacions que es presenten en el joc. - Pòster del taller de sensibilització lingüística [PDF, 7,60 MB.]
El joc està format per quaranta-cinc fitxes que representen quinze situacions lingüístiques. Cada situació es treballa per parelles i consta de tres fitxes: dues en les quals es defineixen dos personatges amb perfils lingüístics determinats, un per a cada membre de la parella, i una tercera fitxa comuna amb una pregunta de reflexió sobre la situació lingüística que ha representat prèviament la parella. Les situacions lingüístiques que es treballen corresponen als conceptes següents: abandonament de la llengua, cohesió social i gestió lingüística.
Etiquetes de comentaris:
Recursos llengua catalana
dimecres, 21 de desembre del 2011
EL MARCAPÀGINES: ACOLLIDA LINGÜÍSTICA I FOMENT DE LA LECTURA
Si t'interessa l'acollida lingüística en català i el foment de la lectura, aquí trobaràs recomanacions de llibres, resums d'estudis i d'investigacions, reflexions personals, propostes de treball a l'aula, etc.
http://casanz3.blogs.uv.es/
http://casanz3.blogs.uv.es/
Etiquetes de comentaris:
Acollida,
Immigració,
Llegir,
Recursos
Es compleixen 100 anys de la mort del poeta Joan Maragall
Aquest 20 de desembre fa 100 anys de la mort del poeta Joan Maragall. En l'acte de clausura de l'any Maragall, celebrat ahir al Palau de la Generalitat, diversos estudiosos i descendents del poeta van defensar la vigència dels seus versos i van recordar el seu ferm compromís cívic i polític.
Un dels besnéts de l'autor, Pau Maragall, va assenyalar que els actes de celebració literària dels últims mesos han permès revifar-ne la figura: "Ara podem dir que s'ha dignificat la figura del besavi, poeta, intel·lectual i periodista, i que amb tot el suport de les institucions, dels estudiosos, de les editorials, aquesta figura torna a estar una mica més viva", va explicar."Esperem, i hi hem de fer tot el possible, que continuï així. Que l'any vinent no quedi tot en fum. Perquè un poble no és res sense la seva cultura", va concloure Pau Maragall, un dels membres de la família que va acudir a l'acte, com també l'expresident de la Generalitat,Pasqual Maragall.
Aquests últims dies del 2011 i els primers del 2012 encara hi ha un seguit d'activitats de difusió i estudi de la seva obra, com ara una exposició bibliogràfica a la Biblioteca de Catalunya. Trobareu totes aquestes activitats al web Joanmaragall.cat.
dilluns, 19 de desembre del 2011
Qui és estranger al planeta Terra?
Video fotogràfic on s'intenta explicar la necessitat de la immigració a l'estat espanyol.
Tot i les dades que hi apareixen, ens hauriem de preguntar: Qui és estranger al planeta Terra?
Tot i les dades que hi apareixen, ens hauriem de preguntar: Qui és estranger al planeta Terra?
Etiquetes de comentaris:
Immigració,
Interculturalitat
diumenge, 18 de desembre del 2011
dijous, 15 de desembre del 2011
Quadern d'exercicis de català
"Quadern d'exercicis de català" recull d'exercicis diversos d'ortografia, de gramàtica, de morfologia verbal, de pronoms febles, etc.
Etiquetes de comentaris:
Recursos llengua catalana
dimecres, 14 de desembre del 2011
Mokodude i Josep Guardiola - L'hoste insòlit
Llibre d'homenatge a Miquel Martí i Pol "Tribut de sorra i fulles", amb pròleg de Lluís Llach.
Etiquetes de comentaris:
Recursos llengua catalana
Jornada Joan Maragall. Comunicacions
La Jornada Joan Maragall, adreçada al professorat de Llengua Catalana i Literatura, es va celebrar divendres 29 d’abril de 2011, a l’Ateneu Barcelonès. Els actes programats van constituir una aportació sobre l’obra de Joan Maragall des de la perspectiva d’especialistes destacats i des del debat a l’entorn de la recepció de la seva lectura entre els lectors joves. També hi va haver lloc per a les aportacions de professorat i alumnes mitjançant la presentació de comunicacions al voltant d’estudis, experiències d’aula i propostes didàctiques. L’organització de la Jornada va ser a càrrec del Departament d’Ensenyament, en col·laboració amb l’Ateneu Barcelonès. L’actuació musical de Miquel Pujadó i la visita guiada a l’exposicióJoan Maragall, la paraula il·luminada van completar els actes.
Comunicacions presentades a la Jornada
Per ordre alfabètic del cognom d’autors i autores.
Balde, Kumbel [et al.]. El “Cant Espiritual”, de Joan Maragall. (INS Narcís Monturiol. Figueres)
Bonet, Neus i Montse Munells. Visita a la casa museu Arxiu Maragall. Activitats per al cicle superior d’EP i primers cursos d’ESO.
Caballeria, Sílvia i M. Carme Codina. La poesia de Joan Maragall en els nous paradigmes educatius. Una proposta didàctica per a l’ESO.
Escobar, Melody [et al.]. Adéu Espanya? La convergència en la diversitat. Estudi de la relació entre Joan Maragall i Miguel de Unamuno. (INS Castellar. Castellar del Vallès)
Falip, Ester. Miguel de Unamuno i Joan Maragall. Treball de recerca.
Fernández, Guillem. Volkgeist i elements nietzscheans en el Comte Arnau i Dràcula. (Col·legi Xaloc. L’Hospitalet de Llobregat)
Oliveras, Neus. “L’oda infinita”: muntatge a partir de textos de Joan Maragall.
Serrasolses, Lluís. Rondalles i llegendes en Joan Maragall i Víctor Català.
Vilamitjana, Lina i Irene Muñoz. Projecte Nausica. Llegir Maragall a través d’Homer. Selecció de textos per a primer de batxillerat.
http://blocs.xtec.cat/gustperlalectura/2011/12/14/jornada-joan-maragall-comunicacions/
Etiquetes de comentaris:
Experiències d'aula,
Recursos llengua catalana
Ubicació:
Barcelona, Espanya
dimarts, 13 de desembre del 2011
Els drets del lector
XV Tallers de Llengua i Literatura Catalanes
DATA: divendres 10 i dissabte 11 de febrer de 2012
LLOC: Rectorat / Facultat de Veterinària. Universitat Autònoma de Barcelona.
PERÍODE D’INSCRIPCIÓ: del 12 de desembre de 2011 al 16 de gener de 2012
La Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme, mitjançant el Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics, i l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes preparen els XV Tallers de Llengua i Literatura Catalanes. Es preveu organitzar el contingut dels Tallers a l’entorn de dos eixos temàtics:
1. Comprensió lectora.
Se centra en la reflexió al voltant de les estratègies didàctiques per potenciar aquesta activitat cognitiva relacionada amb la lectura i facilitar-ne els processos de comprensió, interpretació i reflexió del text.
2. Competència literària.
Se centra en l’enfocament de l’ensenyament-aprenentatge de la lectura literària orientada a l’adquisició de l’hàbit lector i la incorporació dels elements estètics i culturals que faciliten la comprensió comunicativa i la formació del gust per llegir.
dilluns, 12 de desembre del 2011
L'ensenyament de la llengua en una aula diversificada
L'ENSENYAMENT DE LA LLENGUA EN UNA AULA DIVERSIFICADA
La competència digital.
Tecnologies i activitats per a l´aprenentatge i el coneixement
http://tictacdiversitat.wikispaces.com/
La competència digital.
Tecnologies i activitats per a l´aprenentatge i el coneixement
http://tictacdiversitat.wikispaces.com/
diumenge, 11 de desembre del 2011
Concurso "Premio Europeo Carlomagno de la Juventud"
Buenos días:
desde la oficina del Parlamento Europeo en España nos han remitido información de esta convocatoria que, les pedimos por favor difundan en su Comunidad.
Se trata de la edición 2012 del Premio Europeo Carlomagno de la Juventud que, como Ustedes sabrán, se otorga a proyectos emprendidos por jóvenes y que fomenten el entendimiento, promuevan el desarrollo de un sentido compartido de identidad europea ofreciendo ejemplos prácticos de europeos que convivan como una sola comunidad.
Está convocado conjuntamente por el Parlamento Europeo y la Fundación del Premio Internacional Carlomagno de Aquisgrán.
Si desean más información pueden obtenerla en el siguiente enlace <http://www. charlemagneyouthprize.eu/view/ es/introduction.html>
Adjuntamos banners para colocar en las páginas webs.
Gracias por su colaboración, saludos
María Marcos
Departamento de Comunicación
Organismo Autónomo Programas Educativos Europeos
Paseo del Prado, 28 1ª planta
28014 Madrid
Tel. 91 506 56 78
dijous, 8 de desembre del 2011
Rondallaires: Projecte Col·laboratiu entre escoles de Catalunya i les Illes Balears
dimecres, 7 de desembre del 2011
Gramàtica Zero
La "Gramàtica zero", disponible en PDF
| La Gramàtica zero és un treball de l'Àrea de Terminologia i Llenguatge Científic del SPL que resol de manera pràctica i simple els problemes sintàctics més freqüents i, tal com declara el seu subtítol, pretén guiar en el millor ús amb la mínima gramàtica. Aborda els dubtes lingüístics més importants i recurrents en la construcció de les frases i mira de solucionar-los amb tan poca terminologia tècnica com és possible. Ben al contrari, ofereix explicacions accessibles a tothom i aporta el suport d'una notable gamma d'exemples, amb una presentació gràfica que permet visualitzar d'un colp d'ull les solucions. |
Etiquetes de comentaris:
Recursos llengua catalana
dissabte, 3 de desembre del 2011
Nadal intercultural
És possible un Nadal intercultural?
Francesc Carbonell París
Francesc Carbonell París
Cada centre, en funció de les necessitats del seu alumnat, ha de decidir la millor manera d'incorporar la dimensió intercultural al projecte educatiu i al currículum del centre. Si es fa així i s'actua en conseqüència, Nadal serà intercultural perquè ho seran tots els dies del curs escolar.
Revista GUIX, Nadal en una societat pluricultural Núm.330, Desembre 2006
Llegim i escoltem contes de Nadal
Contes a la vora del foc
Explicar contes i rondalles és una tradició que es relaciona sovint amb les festes de Nadal i també amb els més menuts, però no només ells els poden gaudir, ja que també agraden, i molt, als adults. Abrigueu-vos bé i poseu-vos còmodes per gaudir d’aquests fantàstics Contes a la vora del foc(COMRàdio).
Pep Guardiola, considerat avui com un dels millors entrenadors de futbol a nivell internacional, ens explica un conte de Nadal extret de la col·lecció La lluna d’en Joan, de Carme Solé Vendrell amb música de Jaume Escala. La veu d’en Pep dóna vida a un objecte inanimat, concretament a una joguina infantil. Endevineu quina? Una pista, té forma esfèrica…
Si encara no ho sabeu veureu que la resposta és ben fàcil: es tracta d’una pilota de futbol. Podeu escoltar aquest conte amb què el míster del FC Barcelona demostra les seves habilitats interpretatives. I perquè no patiu us ho avancem: tot i que pugui semblar que les coses no poden anar a pitjor, la història té un final feliç.
Podcast: Download
L'actor Joan Pera ens narra aquest conte de Quim Monzó Nadal Blanc.
Podcast: Download
En aquesta ocasió podeu escoltar la veu de Jordi Estadella, narrant un altre conte de Quim Monzó.
Podcast: Download
Punxant sobre aquest enllaç podràs descarregar la versió en .pdf del conte "Nit de pau i bones festes", original de Pere Calders.
divendres, 2 de desembre del 2011
Ensenyament vol que els alumnes de Primària llegeixin un mínim de 20 llibres l'any
Millorar el nivell de lectura, la comprensió lectora i reduir el fracàs escolar entre els alumnes de Primària i Secundària. Aquest és l'objectiu del pla que ha dissenyat el govern català i que s'aplicarà des d'aquest curs fins al 2015 en 360 centres escolars. El Departament d'Ensenyament vol que els nens de Primària llegeixin com a mínim vint llibres l'any i els de Secundària trenta. Les famílies tindran un pes important en la seva posada en marxa.
Al projecte hi participen escoles i instituts públics i concertats que el Departament d'Ensenyament ha triat perquè o bé no tenen bons resultats en lectura o bé, tot al contrari, perquè les seves metodologies d'ensenyament de la lectura poden servir de model per a altres centres. Totes les escoles hi treballaran durant tres anys. Els que tenen més bons resultats hauran de sistematitzar i explicar a d'altres centres de quina manera ensenyen els alumnes a llegir o els fan tenir el gust per la lectura. Les escoles amb pitjors resultats disposaran de l'ajuda d'un assessor lingüístic que els ha de guiar en la detecció dels punts febles i dissenyar estratègies per sortir-se'n.El pla també requereix la col·laboració de les famílies. Se'ls demana que fora dels 30 minuts que un nen de Primària hauria de dedicar a la lectura quan és a l'escola, se n'hi sumin entre 10 i 20 minuts a casa per arribar als 25 llibres a l'any. A Secundària, l'objectiu és arribar als 30 llibres.
http://www.324.cat/video/3837831/Mesura-per-millorar-la-comprensio-lectora
dijous, 1 de desembre del 2011
Llegeix!
En aquest espai el professorat trobarà informacions relacionades amb l'Impuls de la Lectura: adreces d'interès, orientacions, recursos, materials didàctics i bones pràctiques, perquè incorpori i sistematitzi estratègies lectores com a eix vertebrador dels aprenentatges.
Llibres digitals: Llibres per llegir des de qualsevol lloc
dimecres, 30 de novembre del 2011
dimarts, 29 de novembre del 2011
Els Gags dels alumnes de l'IES Carles Vallbona
La Montse Talavera, professora de l'IES Carles Vallbona ens presenta aquesta activitat que realitza amb un grup de 1r i 2n ESO. Dediquen una hora setmanal exclusivament als gags, en tot el seu procés: creació (original o adaptada, d'acudits ja existents), composició, correcció, memorització, interpretació... I un cop gravat i visionat, s'autoavaluen i coavaluen amb unes unes rúbriques que ha preparat.
Aquí en teniu un de mostra:
Podeu veure tots els gags que han preparat fins ara en aquest enllaç.
http://blocs.xtec.cat/acollidavallbona/category/gag/
Etiquetes de comentaris:
Bones pràctiques,
Experiències d'aula
Comencem a compartir recursos
Aquestes són les primeres aportacions:
La Sílvia Méndez comparteix la seva Wiki Recull de material per a Nouvinguts i el seu bloc de l'Aula d'Acollida de l'INS Ítaca.
El Josep Gregori de l'Aula d'Acollida de l'IES La Serreta de Rubí ens explica l'activitat d'aula que estan duent a terme "Cultures de la nostra Aula d'Acollida":
"Amb col·laboració amb el professor Guillem Martín, del Departament de Visual i Plàstica, estem realitzant, a hores d'ara, unes activitats que tenen l'objectiu d'explicar les característiques més importants de les cultures de la nostra aula d'acollida a la resta d'alumnat del centre. En aquest cas concret, un grup d'alumnes de 4t d'ESO va venir per fer una petita entrevista al nostre alumnat. En aquest blog penjarem, doncs, les tasques que anem desenvolupant perquè tothom en pugui gaudir!
La nostra Nana Diakité, alumna d'acollida i nascuda a Bamako, capital de Mali està realitzant una sèrie de descripcions sobre aspectes més característics del seu fascinant país..."
I també comparteix aquest vocabulari català-àrab per matèries:
VOCABULARI ÀRAB
La Núria Alart ens dóna a conèixer la website Habilitats Socials amb diferents Caceres de Tresor per treballar amb l'alumnat.
La Núria Alart ens dóna a conèixer la website Habilitats Socials amb diferents Caceres de Tresor per treballar amb l'alumnat.
Gràcies a tots!
dilluns, 28 de novembre del 2011
Ajuda'ns a compartir experiències i recursos!
RECURSOS COMPARTITS:
diumenge, 27 de novembre del 2011
Aquest és el bloc de la website Pont de Mar Blava. A partir d'ara anirem penjant en aquest bloc les novetats de la web.
Navegueu amb nosaltres?
ENVIA'NS ELS TEUS RECURSOS O EXPERIÈNCIES D'AULA I ELS COMPARTIREM. NOMÉS HAS D'OMPLIR AQUEST FORMULARI:
https://sites.google.com/site/pontdemarblava/compartim-recursos
Subscriure's a:
Missatges (Atom)