dijous, 4 d’abril del 2013

"Què passa amb Wikispaces?" al blog "La paraula vola" d'Antoni de la Torre


Què passa amb Wikispaces?


Wikispaces és la plataforma per a crear wikis educatius més coneguda i usada, si bé, apenes es fa servir com a suport didàctic per a projectes o portfolis en l'àmbit valencià, en favor de blogs, moodles i edmodos. Jo, en canvi, trobe que continua sent l'aplicació més completa per al treball cooperatiu, i la més simple de gestionar. De tota manera, la pregunta que em faig aquests dies ésquè ha succeït amb la gratuïtat que oferia generosament Wikispaces des de l'inici a l'ensenyament obligatori.

A l'inici del curs em va comentar un company de l'institut, usuari impenitent de wikis, que el portal Wikispaces demanava un dòlar per a fer públics els nous wikis i no vaig saber què n'hi havia de cert ja que des de juny passat fins aquest mes de març n'he creat tres de nous amb el meu compte antic i no he tingut problemes perquè foren visibles. Però arran del taller de wikis que vaig impartir a Alacant fa uns dies, en el qual haguérem d'obrir-ne un per assistent amb comptes de nova creació, vaig esbrinar què hi succeeix des de juliol passat. 

Amb el pretext de "prendre una posició contra l'spam" Wikispaces ha adoptat la mesura de sol·licitar a tots els comptes la "verificació" consistent a adoptar algun dels seus plans de pagament, el més barat dels quals és abonar per mitjà de la VISA un dòlar a fi de poder crear tants wikis -educatius en el nostre cas- com vulguem. D'aquesta manera podran esdevenir visibles o públics en la xarxa. Als comptes antics ens donen un termini indefinit per a verificar-los també, o siga, per pagar el dòlar, i en algun moment ens els faran invisibles si no hem amollat la mosca

Sembla que cada vegada s'estendrà més l'obligació de pagar pels recursos gratuïts en línia. De moment, Wikispaces no se'n passa amb el dòlar -en total o anual. Però, no sé per què, ja em veig el terratrèmol quan Google comence a cobrar pels seus serveis gratuïts. El dia arribarà. Un cas semblant ens va succeir fa gairebé dos anys amb la xarxa social NING, creada per 1entretants, que, a juliol també, va passar de ser gratuïta a cobrar poc més de... 200 euros anuals. Igual que passa amb el mòbil, la telefonia fixa, les assegurances... haurem d'estudiar quines plataformes i plans ens convenen per a continuar gaudint dels serveis en línia. Als wikis de Wikispaces sembla que ja els ha arribat el torn. Pagarà la pena abonar 1 dòlar pels seus serveis? Haurem d'emigrar a altres plataformes equivalents? A qui més li tocarà passar al cobrament el pròxim mes de juliol?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada