dimarts, 2 d’abril del 2013

Motors per engegar converses en petit grup, en català

Bateries de preguntes organitzades per nivells i destinades a promoure la conversa entre grups reduïts d'aprenents.

Metodologia
Podem promoure una bona estona de conversa autònoma entre aprenents d'un mateix nivell (en grups de tres o quatre persones). Doneu-los un tema i indiqueu-los quins blocs de preguntes han de treballar. Les preguntes només serveixen per engegar el diàleg; ells ja continuaran xerrant. Nosaltres, els profes o monitors, ens podem dedicar mentrestant a passejar pels grups i suggerir formes genuïnes, corregir errors, animar... No caldrà que conduïm les converses, perquè van soles. Si canvien de tema, no hi fa res: el més important és que xerrin. Quan no saben què dir més van a la pregunta següent i continuen xerrant... Finalment podem fer alguna reflexió per millorar algun aspecte que considerem rellevant.
Hi ha profes que dediquen esl darrers vint minuts de classe a la pràctica de conversa. Vigileu, que enganxa i
després us la reclamaran...

Nivells
Als aprenents que tot just comencen a parlar català (nivell A2 o Bàsic 2 i Bàsic 3) els convé agrupar-se i comentar les qüestions descriptives dels blocs 1 i 2. 
Als aprenents que ja s'hi llancen (Nivell B1 o Elemental 1) els va molt bé explicar en petits grups les històries que promou el bloc 3.
Els aprenents que ja ho fan prou bé (Nivell B1 o Elemental 2 i Elemental 3) poden practicar força amb les instruccions i raonaments dels blocs 4 i 5.
A continuació, disposeu d'un primera mostra de temes amb desenes de motors de conversa organitzats per nivells graduals quant a la complexitat discursiva (expressiu, descriptiu, narratiu, directiu i argumentatiu).
Són una mostra del que es fa als grups Xerrem que organitza o coordina la CAL, la Coordinadora d'associacions per la Llengua.

Arxius: 
Per a més informació dels grups Xerrem: www.cal.cat (Secció Xerrem)
El bloc de Jordi Esteban Calm: http://blocs.mesvilaweb.cat/jorestcal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada