dilluns, 1 d’octubre del 2012

"2012 Recomanacions octubre" a Gretel, la literatura infantil a la UAB


2012 Recomanacions octubre

Versió per a imprimirEnvia-ho a un amic
Rondalles de Catalunya
Albert Jané
Il·lustradora: Pilarín Bayés. “L’Odissea”. Barcelona: Estrella Polar, 2012. ISBN: 978-84-9932-767-9
Canción de Navidad
Charles Dickens
Il·lustrador: Roberto Innocenti. Trad. Carlos Acevedo. Sevilla: Kalandraka Ediciones Andalucía, 2011. ISBN: 978-84-92608-49-2
Cavall de guerra
Michael Morpurgo
Trad. Mercè Santaeulària. “La Via Làctia”. Barcelona: Estrella Polar, 2012. ISBN: 978-84-9932-467-8


Rondalles de CatalunyaSi esteu convençuts que no val “qualsevol versió” dels contes populars, si busqueu textos de qualitat per explicar-los o per posar-los en mans dels infants, esteu de sort: podeu escollir a ulls clucs aquest petit llibre. El llibre, de fet, és un extracte del recull més extens publicat al 1975 i té la virtut d’ajuntar dos autors clàssics de la literatura infantil i juvenil catalana i quatre rondalles ben conegudes: “La flor de panical”, “Els tres pèls del dimoni”, “El sabater valent” i “L’aigua de les set virtuts”. La prosa de l’Albert Jané és una garantia per al text. Tal com ens té acostumats en les seves versions d’obres literàries, aquí desplega també tota la gràcia i precisió de la llengua oral, aquest bé tan amenaçat als nostres dies. Les il.lustracions de Pilarín Bayés, en el seu estil tan personal, tan ple d’humor i detalls i tan estimat pels infants, són una bona ocasió per celebrar els cinquanta anys de professió d’aquesta il.lustradora. Un bon grapat d’avantatges en un llibre a prova de crisis econòmiques!
Canción de Navidad. Si voleu recordar Dickens en la celebració del bicentenari del seu naixament, aquí teníu una obra espectacular. A Christmas Carol de Charles Dickens (1843) és un clàssic ben conegut. La passajada pels nadals del passat, present i futur del vell Scrogge forma part del nostre imaginari cultural fins al punt d’haver configurat un petit gènere de ficcions nadalenques i ha consagrat la figura del seu protagonista com un dels avars més famosos de la literatura. Aquesta edició destaca per la incorporació de les il.lustracions de Roberto Innocenti, un il.lustrador ben reconegut, premi Andersen 2008, que enlluerna per igual infants i adults amb la seva obra d’escenes i ambients documentadament realista. Les il.lustracions tenen la virtud d’afegir la possibilitat de llegar el clàssic com si fos un document social i històric en què és posible familiaritzar-se amb les marcades diferències socials d’un Londres industrial emergent a través de l’acurat detall de les ambientacions i caracteritzacions dels personatges.El llibre, publicat per Creative Company al 1990, ja va aparéixer en castellà a l’editorial Lumen en aquell mateix any, amb el títol de “Cuento de Navidad” i una edició igualment esplèndida. Ara, l’editorial Kalandraka ens ofereix la possibilitat de tornar a fruir d’una obra digna de les millor biblioteques.
Cavall de guerra. La pel·lícula de Steven Spilberg, “War horse” (2011), ha contribuït a divulgar per tot un relat juvenil que, des que va aparéixer al 1982, ja ha venut més 400.000 exemplars a la Gran Bretanya i que va ser traslladada també al teatre per Tom Morris, del National Theatre, en un muntatge amb grans titelles (2005) que ha obtingut un munt de prestigiosos premis teatrals.
En la línea iniciada per “Black Beauty” d’Anne Sewell (1877) el narrador del relat és un cavall, Joey, qui ens explica la seva vida des del naixement en una granja anglesa fins a les seves visicituds al front durant la Primera guerra mundial. L’obra es basa en un fet real: més d’ún milió de cavalls van ser enviats per la Gran Bretanya als països en guerra del continent, on van morir als camps de batalla o van ser venuts com a carn en acabar la guerra. Morpurgo, un autor amb una extensa i prestigiosa obra infantil i juvenil, va conéixer un pagès que als 17 anys havia cuidat d’aquests cavalls a la guerra i d’aquí va sorgir el seu relat.
La narració de Morpurgo flueix sense truculències i amb una dosi ben mesurada de dramatisme. Hi ha molt de detall quotidià en les necessitats físiques i afectives dels cavalls, cosa que fa cobrar vida a la narració, descripcions punyents de les càrregues, escenes fantasmals del vagareix per terres de ningú i un text que se’n surt de parlar, delicadament i sense didactismes, de la soledat, la supervivencia, la solidaritat i, sobretot, de l’amistat. De l’amistat de Joey amb un altre cavall o entre el cavall i diversos personatges secundaris, abans que tots desapareixin engolits per la mort. Però, de forma central, de l’amistat del cavall i l’Albert, el noiet fill de la granja on neix, qui el protegeix del seu pare, veu impotent com se l’emporten els soldats, arriba a l’edat de ser allistat, el troba enmig de les batalles i el cuida novament. Un llibre delicat i dramàtic, ple d’imatges i de sensacions, que ho té tot per perpetuar-se a la ment dels joves lectors.
 http://www.literatura.gretel.cat/recomanacions/2012-recomanacions-octubre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada