divendres, 20 de juliol del 2012

L'Arca de Babel


"L'Alfred i l'Elisabet són dos joves primitius que no saben parlar. Per comunicar-se tenen els saccionaris, uns sacs plens dels objectes que els calen per dir coses. Un dia, durant una tempesta torrencial, les aigües els arrosseguen torrent avall. L'Arca de Babel els salva la vida i els permet navegar per set mars diferents.
En aquesta llarga travessia viuran un munt d'aventures alfabexcitants durant les quals aprendran a expressar el que senten mitjançant les paraules. Finalment es podran dir, amb els ulls espurnejants, una cosa molt especial que fins aleshores no havien estat capaços de dir-se."
L'Arca de Babel, com el títol ja insinua, és un cant a les lletres de l'alfabet, a les paraules, a la comunicació, a l'expressivitat, a l'enginy, al llenguatge i a les llengües totes, vinguin d'on vinguin i les parli qui les parli. I qui millor que en Màrius Serra per recordar-nos que les paraules són, sobretot, vida, expressió i joc.

dijous, 19 de juliol del 2012

Projecte "Te cuento"

 
Te cuento és un projecte d'educació per a la diversitat i el desenvolupament, impulsat per la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona i PDA-Films (Pequeños Dibujos Animados), amb el suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament.
Te cuento és un recurs educatiu pensat perquè nens, joves i adults puguin aprofundir en l'educació per a  la diversitat cultural i el desenvolupament a través del cine. L'ús del cine i els llenguatges audiovisuals, en general, com a  recursos educatius són cada vegada més acceptats per professors, educadors i alumnes, perquè  ens transmeten coneixements a tots els nivells.
Es tracta d'una proposta innovadora, suggerent i d'alta qualitat artística formada per tres curtmetratges d'animació realitzats per nens i nenes de tres països, els protagonistes dels quals expliquen el seu entorn, el seu dia a dia i com es teixeix la seva identitat cultural. Reflexionen sobre els drets humans i la idea de solidaritat i cooperació. Aquestes tres pel·lícules van acompanyades d'un material pedagògic que proposa múltiples formes per treballar els valors i la lectura de la imatge.

Un billete de ida y vuelta

carabelas_partida.jpgFoto_web_inf_06.jpg

El desplaçament de persones i famílies d'un lloc a l'altre ha estat constant al llarg de la Història. En aquest projecte de treball que us presentem a continuació, els alumnes han d'investigar sobre los moviments migratoris entre Espanya i Amèrica en tres moments històrics concrets. 
http://billeteidayvuelta.wikispaces.com/
Trobareu aquest i altres projectes de diferents àrees i nivells a la wiki Proyectos para aprender: http://proyectosparaaprender.wikispaces.com/

Activitats interactives diverses per aquest estiu olímpic

diumenge, 8 de juliol del 2012

dimecres, 4 de juliol del 2012

Escolta l'àudiollibre "El fantasma de Canterville"

L’ALF ha iniciat un nou projecte per crear una biblioteca d’àudiollibres en línia, accessible des de la seva pàgina web. Ja es pot escoltar en línia i de forma gratuïta l'àudiollibre "El fantasma de Canterville" d’Oscar Wilde, adaptat a Lectura Fàcil per Eugènia Salvador.

Introducció  
Capítol 1       
Capítol 2       
Capítol 3       
Capítol 4       
Capítol 5       
Capítol 6       
Crèdits          

diumenge, 1 de juliol del 2012

"La immersió lingüística afavoreix l'aprenentatge" a "El Punt Avui*"

Els alumnes que usen el català com a llengua vehicular treuen millors notes

Fins i tot en castellà obtenen més bons resultats que a la resta de l'Estat



1
El model d'escolarització propi de Catalunya, que es fonamenta en la utilització de la llengua catalana com a vehicular en l'ensenyament, és una garantia per als alumnes, que, en cap cas, tenen desavantatges pedagògics (ni en les assignatures de lletres ni en les de ciències) respecte als alumnes que no fan immersió lingüística.
Els alumnes escolaritzats en català no tenen cap dèficit pel fet d'haver estudiat en aquesta llengua i
no treuen pitjors resultats que els nens d'altres comunitats autònomes. Ben al contrari: els escolars que adquireixen un bon domini del català i del castellà treuen uns resultats iguals o millors que els alumnes monolingües i tenen més facilitat per estudiar una tercera llengua.
Res de desavantatges
Un estudi científic realitzat per experts i acadèmics i coordinat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) conclou que cap nen escolaritzat en català té desavantatges respecte als alumnes que s'escolaritzen en castellà. Fins i tot el nivell de coneixement de la llengua castellana és superior en els alumnes que estudien als centres públics catalans i fan immersió en català que en els alumnes que estudien només en castellà.
L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va ser aquest dimecres, l'endemà que el Tribunal Constitucional es carregués la immersió lingüística en els escolars de 3 a 6 anys, l'escenari de la presentació de l'estudi Resultats del model lingüístic escolar de Catalunya. L'evidència empírica, coordinat pels professors Miquel Strubell, Llorenç Andreu i Elena Sintes, de la UOC. “Hem de fer cas de la ciència –va dir Strubell–, que diu que la immersió en català a les escoles no només és la millor eina per a la cohesió social, sinó una eina immillorable perquè els alumnes obtinguin bons resultats acadèmics.”
L'estudi deixa clar que estudiar en català és el factor principal perquè els alumnes castellanoparlants i parlants d'altres llengües aprenguin la llengua pròpia de Catalunya. Conclou que si els alumnes d'altres països i els castellanoparlants no fan immersió a l'escola els costa aprendre el català (o no l'aprenen) i això dificulta la seva integració.
El text recorda que cap estudi o avaluació situa els nivells acadèmics dels escolars catalans per sota del conjunt de l'Estat i que els últims resultats del programa PISA mostren que el nivell acadèmic dels catalans és superior al de la mitjana de l'Estat.