dissabte, 30 de juny del 2012

Catamots



T'agrada jugar en català? CATAMOTS és la millor opció, el joc de paraules creuades en català
Prova CATAMOTS. Et sorprendrà! És multijugador, pots jugar amb els teus amics o fer noves amistats amb altres aficionats al joc.
I si prefereixes "entrenar" per millorar el teu joc pots jugar contra MOTS , el nostre robot, És divertit .... i és GRATUÏT. http://www.catamots.cat/

dijous, 28 de juny del 2012

divendres, 22 de juny del 2012

BON ESTIU!

"Any SALESCADERSTÍSNER 1912/2012" i el seu nou web


BENVINGUTS

La commemoració literària a l’entorn de Sales, Calders i Tísner, tres grans escriptors, amb motiu del centenari del seu naixement, és una magnífica ocasió per recordar-los i homenatjar-los. Però, sobretot, per rellegir-los, que hauria de ser el veritable objectiu de tota celebració literària.
Us donem la benvinguda al portal de l'any literari i us convidem a fer un tomb virtual per la vida i obra dels homenatjats tot revisant els continguts que hem preparat. http://www.salescalderstisner.cat/

dimecres, 20 de juny del 2012

Emili Teixidor, avui acomiadem un creador i impulsor literari

Emili Teixidor

Qui sóc i per què escric

Emili Teixidor
I per què escric, em demanen. Hi ha moltes raons. I, a més a més, suposo que la resposta seria diferent si aquesta pregunta me l'haguessin fet en diferents etapes de la meva vida. En un primer moment, el de la primera joventut, per exemple, suposo que hi ha el repte de conèixer i explorar les pròpies habilitats i de donar-se a conèixer per contrastar la imatge que et fas de tu mateix amb la imatge que es fan els altres de tu. Exactament el contrari del que busco a aquestes altures de la vida. Ara, diria que llegeixo i escric per seleccionar i acumular una antologia personal d'imatges tretes de llibres, vivències, personatges, escenes, frases, paraules... que d'alguna manera exerceixen un poder de fascinació i tenen un significat especial per a nosaltres. Potser són les imatges primordials que -segons diuen- desfilen al cervell de les persones que es troben en imminent perill de mort i que resumeixen en un instant tota la seva vida. A la meva infantesa deien això dels nedadors temeraris que es ficaven als trossos més perillosos del riu Ter i s'ofegaven arrossegats pels remolins subterranis. A mi aquestes xerrameques em semblaven històries pietoses per amagar als infants la crueltat d'una mort sobtada. ¿Qui, em deia jo, dels ofegats de veritat ha pogut explicar què li passa pel cap en el moment de perdre la vida? /.../ http://lletra.uoc.edu/ca/autor/emili-teixidor
http://www.tv3.cat/videos/3908231/Pa-negre

dimecres, 13 de juny del 2012

"Converses pedagògiques" al web XTEC sobre "Impuls de la lectura"


Impuls de la lectura
Des d’aquest curs, el Departament d’Ensenyament, en el marc del Pla Nacional “Impuls de la lectura: 100% lectors”, ha establert com a objectiu estratègic la millora de l’èxit escolar, que es vol aconseguir augmentant la competència lingüística i comunicativa de l’alumnat.
Per fer-ho possible, es potenciarà, en primer lloc, la lectura sistemàtica a tots les àrees i matèries del currículum, es focalitzarà l’atenció en el procés d’aprenentatge de la competència lectora de l’alumnat i en els resultats que aquest obté, es desenvoluparà l’hàbit lector i es promourà l’autoreflexió de l’alumnat com a lector, que li permeti aprofundir en el que llegeix i com ho llegeix (estratègies de lectura).
En aquesta conversa parlarem de totes aquestes qüestions des de diverses mirades: la dels responsables de l’Impuls de la Lectura, la dels assessors LIC i la dels centres educatius...
Ponents: Imma Canal, responsable de l’Impuls de la lectura, del Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics del Departament d’Ensenyament; Anna Ibarz, coordinadora LIC, responsable dels assessors de l’Impuls de la lectura, dels Serveis Territorials a Barcelona Comarques; Mercè Castellà Làzaro, directora de l'escola Antoni Botey de Badalona, i Laura Patrícia Mateu Díez, coordinadora pedagògica de l'institut Enric Borràs de Badalona.

dissabte, 9 de juny del 2012

Recetario intercultural. Textos prescriptivos

Unitat didàctica que és una veritable sinfonia de sabors i cultures.
A través de la comprensió de textos sobre l'origen de les principals religions monoteistes, els principals plats que s'elaboren per a les seves festes i les normes que condicionen la seva  elaboració, es realitzarà un receptari intercultural que ens ajudarà a conèixer millor la diversitat cultural del nostre entorn. Podeu descarrega el document en aquest enllaç:

dijous, 7 de juny del 2012

El bloc de Gemma Lluch

Bloc temàtic sobre narratives paraliteràries i audiosivuals, pràctiques de lectura en la Web 2.0 i literatura infantil i juvenil.

Estratègies per a la inclusió de l'alumnat amb transtorns que incideixen en l'aprenentatge


Algunes tècniques globals


  • Activitats per a fomentar la percepció global de la paraula:
    • Reconstruir paraules que els falta alguna lletra (millor començar per una només).
    • Reconstruir paraules que han perdut les vocals (des de només una vocal, fins a totes les vocals)
    • Reconstruir paraules partides (representades per la part superior).
    • Reconstruir frases i/o oracions partides (representades per la part superior)
    • Reconstruir paraules que tenen les síl·labes desordenades.
    • Reconstruir paraules que han estat partides cada dues lletres (no per síl·labes) i desordenades.
    • Reconstruir paraules que tenen totes les lletres desordenades.
    • Reconstruir paraules a partir d'una part significativa. Ex. "xeme_ _ _ _"
    • Reconstruir paraules relacionant les dues parts de les paraules que han estat tallades"
    • Joc del penjat.
    • Construir el màxim de paraules amb les lletres desordenades d'una paraula o de lletres aconseguides al atzar (daus de lletres).

dimecres, 6 de juny del 2012

"El mètode definitiu per tenir fills lectors" del programa LECXIT de la Fundació Jaume Bofill


Fitxa

El mètode definitiu per tenir fills lectors

Subtitol: Consells i receptes miraculoses que garanteixen l'èxit escolar

Autor/s: Joan Carles Girbés

Col·lecció: Fora de col.lecció

Nombre de pàgines: 26

Any de publicació: 2012

ISBN: 978-84-85557-93-6

Dipòsit legal: B.14824-2012

Stock: EXHAURIT

Preu amb IVA inclòs: Gratuït



Descripció: Guia per ajudar pares i mares en l'engrescadora tasca de fomentar l'hàbit lector dels infants. Presenta quatre passos bàsics per transmetre, amb calma i sense angoixes, la passió lectora. Publicada en el marc del programa LECXIT de la Fundació Jaume Bofill i La Caixa. (www.lectura.cat)




diumenge, 3 de juny del 2012

Expressió versus ortografia

 Daniel Cassany, professor d'Anàlisi del Discurs de la Universitat Pompeu Fabra i autor de nombrosos llibres sobre comunicació, relativitza la preocupació sobre el baix nivell d'ortografia entre els estudiants i assegura que "més que si es posen bé els accents o la "b" o la "v", em preocupa que els nens sàpiguen comunicar-se i formular argumentacions coherents del que pensen", cosa que "inclou escriure-ho de manera correcta". 
Cassany pensa que seria positiu que tots els professors -i no només els de llengua- avaluessin la capacitat d'ortografia dels alumnes però "d'una manera formativa, educativa, que ajudi al nen a anar avançant". 
 Més informació:

El debat sobre l'ortografia

Preocupació per l'ortografia. L'impacte que té entre els més joves el llenguatge instantani i sintètic dels SMS o els missatges de Whatsapp pot entrar en conflicte amb l'exigència d'aprendre a escriure correctament. Hi ha un discurs creixent que diu que el que és realment important és comunicar-se, i no tant si allò que es transmet està més o menys ben escrit. Però un text amb faltes d'ortografia no està ben vist i no diu res a favor de qui l'ha redactat. El debat: practicitat o rigor?
Més informació: 

Podeu veure el vídeo en aquest enllaç:
http://www.tv3.cat/videos/4112011/Escriure-correcte-o-practic